Dashboarding
Training

 

waarom dashboarding belangrijk is

Bedrijven hebben vaak problemen met het verzamelen van data en het opstellen van dashboards. Ze willen meer informatie over hun toestand weten, maar om dit te kunnen doen is een basiskennis van data, Excel en visualisaties nodig. Zo zijn ze zeker dat ze een juist beeld hebben van hoe hun bedrijf werkt. En meer bepaald: welk verhaal er achter hun data schuilt. Dashboards en templates die je zonder coaching online vindt, gebruiken data van een week of zelfs een maand oud. Dit geeft een vertekend beeld van hoe jouw bedrijf het doet. Deze data is onbruikbaar. Met goede, actuele dashboards worden al deze problemen vermeden. Het leuke is dat je dit volledig zelf kan doen.

Bepalen wat jouw KPI's zijn

Key Performance Indicators (KPI's) zijn gegevens die je gebruikt om je succes te meten. Belangrijk is dat je deze op voorhand definieert, het zijn net dié cijfers die we telkens onder de loep zullen nemen. 

Van ruwe data naar georganiseerde gegevens

Als je data verzamelt, is dit vaak in ruwe vorm. Begrijp: élk bedrijf verzamelt data. Het is een kwestie uit te zoeken waar je deze data vindt en hoe je dat vertaalt naar mensentaal. 

Visualisatie om die gegevens voor te stellen

Eens je weet welke data je nodig hebt en hoe je deze omzet in iets leesbaars, ga je aan de slag met visualisaties. Dat is gemakkelijk tijdens presentaties, tijdens onderhandelingen en eigenlijk ook gewoon voor jezelf. Denk aan kleurrijke, interactieve grafieken.

Templates

Naargelang de tijd vordert, ga je aan de slag met andere gegevens. Immers, hoe belangrijk bepaalde KPI's zijn hangt af van waarop je jezelf op die moment focust. Daarom gieten we de visualisaties in templates: op termijn kan je daar volledig zelf mee aan de slag zodat je snel aanpassingen kan maken. 

[show_pricing_table table_id='12749']

vraag en antwoord

  • Hoe kan ik bepalen welk verhaal er achter mijn data schuilt? 
  • Hoe vertel ik dat verhaal? 
  • Hoe verzamel ik correct, actuele data?
  • Welke problemen moet ik vermijden?
  • Daarnaast krijg je templates en oefensheets mee!

het doel

Met deze introductiecursus worden er een aantal tips en technieken gepresenteerd om mensen te helpen hun eigen dashboards te maken. Hierdoor vermeid je de valkuilen van basic dashboarding. 

voor wie

  • Iedereen die betrokken is bij raportering van resultaten (CEO's, directors, sales, ...)
  • Iedereen die fouten in visualisatie wil vermijden
  • Iedereen die beter inzicht wil krijgen in de aanpak van het maken van een dashboard

 

Als gelicentieerd dienstverlener van de KMO-Portefeuille, is het mijn missie KMO eigenaars zo goed mogelijk te ondersteunen in pijnpunten. Datawetenschap is vaak zo'n pijnpunt, ik bouw een brug tussen de abstracte kennis en concrete praktijk in businessmanagement. Voor deze training gaat dat over dashboarding.